Utsökt samspel, finlir och klang från duon Lisas

Lisas

ALBUM. Fiddle and accordion conversations – Sally Wiola sessions vol. II

Sofia Karlsson har pumpat igång och producerar en ny albumserie på sitt skivbolag Sally Wiola Records.
De här instrumental­projekten bäddar för hennes kära kollegor. I första omgången släpps nu en platta med pianisten Martin Hederos solokvist och en med duon Lisa Rydberg, fiol, och Lisa Långbacka, dragspel.
Den bärande balken i ”Sally Wiola sessions” verkar inte direkt vara stor­vulen musik med många inblandade. ”Fiddle and accordion conversations” är också framför allt en tät och intim historia, och samtidigt laddad. Man skulle kunna slölyssna. Men det vore rätt dumt.
Lisa & Lisa växlar mellan ”Systerpolska” från Ore i Dalarna, norsk vals, ”Bingsjö lilla långdans” och egna kompositioner, inklusive tre satser ur Lisa Rydbergs stråkkvartett. Avsnittet ”Om aftonen”, med sitt organiska sätt att glida genom harmonierna och tangera olika tonarter, är en särskild pärla.
Samspelet är utsökt och leveransen av de vackra melodierna påminner en om att konsten att bära fram en melodi verkligen är just en konst.
Även den som brukar bli knottrig av för mycket lugn musik kommer att upptäcka hur mycket som rör sig mellan de här två artisterna; hur energin, klangen och spelsätten hela tiden får lov att förändras, utan att låtarnas röda trådar fladdrar iväg.
Glasklart, medvetet och samtidigt intuitivt musicerande.
Om albumet ger duo- och folkmusikfeeling är det bara att leta upp nysläppta ”Spunnet” av 232 strängar. Musikantiska och friska tagningar av originallåtar.
Alexander Agrell / Sydsvenskan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *